NOS WielrennenAangepast

Geniez wint koninginnenrit Vuelta

Alexandre Geniez heeft de vijftiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Franse renner van FDJ reed in de afdaling van de derde van vier Pyreneeëncols van de eerste categorie zijn medevluchter Andre Cardoso (Caja Rural) los en soleerde de laatste 25 kilometer naar de zege.

In de koninginnenrit van Andorra naar Peyragudes over 225 kilometer gingen dertig man al vroeg op avontuur. Onder hen Geniez, Cardoso, maar geen Nederlanders. De groep van de favorieten gaf hen de zegen en Geniez bleek vooraan de sterkste.

Nicolas Roche wilde tijd goedmaken na zijn inzinking van zaterdag. De Ier viel aan op de één na laatste klim van de dag (Col du Port de Balés).

Aanval van Roche levert weinig op

Roche kreeg daarbij steun van zijn Saxo-ploegmaat Olivier Zaugg, één van de vroege vluchters, die zich af had laten zakken. Ze pakten een dikke minuut, maar op de streep waren daar slechts dertien seconden van over.

Meerdere renners wilden zich vanuit de groep met favorieten losmaken, maar geen enkele poging leverde iets op.

Toen Chris Horner op de pedalen ging staan, werd de elitegroep uitgedund tot vijf man, de eerste vijf van het klassement. Vincenzo Nibali behield zijn rode leiderstrui.

Zaterdag staakten zestien renners de strijd als gevolg van regen en kou. Zondag was het weer wel beter, maar toch verliet nog eens een tiental renners de koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl