NOS SportAangepast

Goud voor koning bij afscheid IOC

Bij zijn afscheid van het Internationaal Olympisch Comité heeft koning Willem-Alexander in Buenos Aires het erelidmaatschap ontvangen. Ook werd hij door IOC-voorzitter Jacques Rogge onderscheiden met de gouden Olympic Order.

"Dit is een bijzonder emotioneel moment voor mij", zei de koning in zijn toespraak tot het 125ste IOC-congres. "Juist op de verjaardag van de moeder van mijn vrouw, in de stad waar mijn vrouw geboren is."

Willem-Alexander werd in 1998 lid van het IOC. Hij zei in die interessante periode veel te hebben geleerd. "Vijftien jaar van actief lidmaatschap hebben me de kans gegeven om betrokken te zijn en te leren. Het was een eer de olympische beweging in verschillende commissies te dienen in turbulente en interessante tijden. Als betrokkene bij het hervormingsproces van het IOC in 2000, denk ik dat het IOC op de juiste manier is klaargestoomd voor de 21ste eeuw.''

Olympische waarden

"Dit markeert de overgang van actief IOC-lid naar erelid. Weet dat dit op geen enkele manier betekent dat ik afstand neem van de olympische waarden. Die waarden hebben zo'n diepgang, dat ze voor iedereen van waarde zijn, ook voor staatshoofden'', sprak de koning.

Willem-Alexander nam - conform de afspraken - afstand van zijn IOC-zetel toen hij de Nederlandse troon besteeg. Zijn opvolger bij het IOC wordt Camiel Eurlings, die dinsdag in Argentinië wordt geïnstalleerd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl