NOS NieuwsAangepast

Obama: nieuw beeld gifgasaanval

Het Witte Huis heeft een compilatievideo gemaakt van schokkend beeldmateriaal uit Syrië om Amerikaanse Congresleden te overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen. De beelden zijn op de site van een Amerikaanse Senaatscommissie gezet (bevat schokkende beelden).

De dvd is samengesteld door het Witte Huis. Er staat beeldmateriaal op dat zou zijn gemaakt na een gifgasaanval op Syrische burgers op 21 augustus.

Op de dertien filmpjes is te zien hoe stervende slachtoffers, onder wie kinderen, in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook zijn er beelden van omgekomen burgers. De beelden bewijzen niet wie er achter de aanval zit.

Pupillen

Journalisten van CNN hebben de dvd als eerste bekeken. Zij zeggen dat veel filmpjes van YouTube zijn gehaald. CNN noemt het vooral belangrijk dat de Amerikaanse inlichtingendiensten dat materiaal hebben geverifieerd.

De symptomen die de slachtoffers hebben, wijzen volgens Amerikaanse veiligheidsbronnen van CNN op het gebruik van sarin. Zo zijn er nadrukkelijk close-ups van vernauwde pupillen opgenomen in het materiaal.

Stemming

President Obama heeft ervoor gekozen toestemming aan het Congres te vragen voor militaire acties in Syrië. Volgende week zullen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk daarover stemmen. Maandag geeft de president interviews aan alle zes belangrijke televisiezenders om zijn punt te maken; een dag later zal hij het volk rechtstreeks toespreken op televisie.

Internationaal probeert Obama ook nog altijd een coalitie te smeden om in te grijpen in het conflict. Minister van Buitenlandse Zaken Kerry was dit weekend in Europa om daarover te onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl