NOS SportAangepast

"Enorme opsteker voor ons land"

In Tokio is met grote blijdschap gereageerd op de toewijzing van de Spelen van 2020 aan de Japanse stad.

"Eindelijk komen de Spelen weer naar Japan", jubelde de Japanse premier Shinzo Abe. "Dit is een enorme opsteker voor ons land", verwees hij naar de ramp met de kerncentrale van Fukushima in 2011, waarvan Japan nog altijd de gevolgen ondervindt.

Ook oud-marathonloopster Yuko Arimori, die olympisch zilver veroverde in 1992 en brons in 1996, legde de link met de nucleaire ramp. "Ik ben blij voor de kinderen van Fukushima, die sinds de kernramp niet buiten kunnen spelen." En oud-volleybalster Motoko Obayashi zei: "Nu we de Spelen hebben, kunnen we ons ook op andere zaken gaan richten, zoals de wederopbouw."

Turkse premier reageert gelaten

Nadat duidelijk was geworden dat Istanbul weer naast de organisatie van de Spelen had gegrepen, reageerde de Turkse premier Tayyip Erdogan gelaten.

"Dat we de laatste stemronde gehaald hebben, vind ik op zich al een succes", stelde Erdogan. "Wel vind ik het jammer dat het gekozen land de Spelen al eens eerder mocht organiseren. Een betere keuze was mogelijk geweest", aldus de premier, die zei dat Turkije zich nu zal richten op sportieve successen.

Erdogan had bij zijn pleidooi om het evenement binnen te halen benadrukt dat met Istanbul als organisator de Spelen voor het eerst op twee continenten (Europa en Azië) plaats zouden vinden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl