100.000 bij vredeswake Vaticaan

Er zijn zo'n 100.000 mensen afgekomen op een vredeswake op het Sint-Pietersplein in Rome. Met de vijf uur durende bijeenkomst werd een dag van vasten afgesloten, waarmee paus Franciscus een signaal tegen de oorlog in Syrië wilde afgeven.

Franciscus ging de aanwezigen voor in gebed en sprak kort. Hij waarschuwde voor een vicieuze cirkel van geweld. "Vanavond vraag ik God dat alle christenen, onze broeders en zusters van andere religies en mensen van goede wil hardop verkondigen: geweld en oorlog leiden nooit naar vrede."

Terwijl president Obama het Amerikaanse Congres en de internationale gemeenschap probeert te overtuigen dat militair ingrijpen in Syrië nodig is nu er chemische wapens zijn ingezet, is de paus juist een van de felste tegenstanders daarvan. "Oorlog en geweld leiden alleen maar naar de dood", zei Franciscus vanavond.

Spandoeken

Op de bijeenkomst waren ook mensen afgekomen met spandoeken tegen de oorlog, maar die werden van het plein weggehouden, om het religieuze karakter van de bijeenkomst te behouden.

Ook op andere plekken in de wereld werd gebeden voor vrede. Zo waren er bijeenkomsten in Jeruzalem, Bagdad en Damascus. Franciscus had in zijn oproep afgelopen zondag expliciet ook niet-katholieken opgeroepen mee te doen aan de dag van vasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl