NOS WielrennenAangepast

"Meest trieste dag als wielrenner"

"Dit is de meest trieste dag voor mij als wielrenner", luidt één van de reacties na de loodzware Vuelta-rit naar Andorra.

Het zijn de woorden van Ivan Basso, die op moest geven als gevolg van de barre weersomstandigheden. De Italiaan stond zevende in het algemeen klassement.

Ook Alejandro Valverde, de nummer drie van het klassement, had problemen met de regen en de kou.

"Moeilijkste dag op de fiets"

"Dit was een hele zware dag voor mij. Verschrikkelijk, wreed zelfs. Het was de moeilijkste dag voor mij ooit op de fiets. Niet alleen door het zware parcours, maar ook door de omstandigheden die het veel, veel moeilijker maakten."

De Spanjaard moest zijn concurrenten laten gaan in de afdaling. "Ik had het zo koud in de afdaling. Ik was aan het trillen, kon nauwelijks trappen en viel bijna."

Vlak voor de slotklim warmde Valverde wat op en kon hij nog wat schade herstellen. Hij kwam uiteindelijk als zesde over de streep en behield zelfs zijn klassering.

"Onderkoeld"

Veel renners stapten met onderkoelingsverschijnselen af. Onder hen Luis León Sánchez ("onderkoeld afgestapt"), Ramon Sinkeldam ("verkleumd door de kou") en Lieuwe Westra ("onderkoeld op eerste klim met twee regenjassen aan!! Wat een dag!!").

Tom Stamsnijder haalde de finish wel. "Het was een slagveld vandaag. Ik heb nog nooit zoveel renners zien stoppen vanwege onderkoelingsverschijnselen of valpartijen. Eén van de zwaarste dagen in mijn leven."

Ook Johnny Hoogerland haalde de meet, bovenop een beklimming van eerste categorie. "Ik heb het nog nooit zo koud gehad in een wedstrijd! Pffff."

Er gingen 174 renners van start, er kwamen 160 renners aan de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl