NOS WielrennenAangepast

Ratto wint epische Vuelta-rit

Daniele Ratto is op imposante wijze winnaar geworden van de veertiende rit in de Vuelta.

De Italiaan van Cannondale kwam na 155 kilometer koers onder erbarmelijke omstandigheden, de gehele dag regen en lage temperaturen, solo aan in Andorra.

De Italiaan Vincenzo Nibali werd in de eerste Pyreneeënetappe tweede op 3.53, net voor Chris Horner, en behield zijn rode leiderstrui. De Amerikaan schoof naar de tweede plaats op.

Nicolas Roche verspeelde veel terrein en tuimelde van de tweede naar de zesde plaats. Alejandro Valverde moest onderweg in een afdaling lossen, maar kon de schade nog wel beperken, net als Joaquim Rodríguez en Domenico Pozzovivo.

Ratto sterkste van vijf koplopers

Ratto ging al na drie kilometer op avontuur en kreeg Philippe Gilbert, Steve Chainel, Graeme Brown en Luis Leon Sánchez mee. De vijf hadden op de top van de Port de Envalira (27 kilometer à 5,2 procent) tien minuten.

In de afdaling, met 60 kilometer voor de boeg, viel de kopgroep uiteen, bleek Ratto de sterkste en ging Sánchez onderuit. Even later gaf de Belkin-renner op. Ook Ivan Basso, de nummer zeven, kneep vanwege de kou nog voor de slotklim, de Collada de la Gallina (7,2 kilometer à 8 procent) in de remmen.

Ratto, die in elke afdaling een voetje vlak boven de grond hield, begon de klim met een voorsprong van 8.50, stond in de slotkilometers bijna stil, maar hield stand. Bauke Mollema finishte op 29.23.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl