NOS NieuwsAangepast

Assange haalt te weinig stemmen

Door correspondent Robert Portier

Het is Julian Assange niet gelukt een zetel te bemachtigen in de Australische senaat. Zijn WikiLeaks-partij haalde onvoldoende stemmen. Ook met hulp van de zogenaamde preferences, steun van andere partijen, haalde Assange het niet.

De campagne van Assange verliep van meet af aan moeizaam. Assange was te druk met het redden van klokkenluider Edward Snowden om zich met zijn partij te bemoeien. Hij nam deel aan slechts een van de dertien bestuursvergaderingen, via een telefoonverbinding.

Achterkamertjes

Hoewel de WikiLeakspartij zich sterk maakt voor meer transparantie in de Australische politiek, bleek Assange zelf niet vies van achterkamertjespolitiek. De nummer twee van de lijst stapte op toen bleek dat Assange deals had gesloten met extreem-rechtse partijen om elkaar reststemmen toe te spelen.

Assange deed aan de verkiezingen mee in de hoop dat de VS hem niet zou arresteren als hij senator was. Australische senatoren genieten geen onschendbaarheid, maar hij rekende er op dat Amerika geen diplomatieke rel met Australië wilde riskeren door een senator in de boeien te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl