NOS NieuwsAangepast

Marechaussee schorst moslima

Een beambte van de marechaussee op Schiphol is geschorst uit vrees dat zij een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Het ministerie van Defensie heeft de Verklaring van Geen Bezwaar van de vrouw, een moslima, ingetrokken.

Haar advocaat zegt dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) denkt dat ze mogelijk gevoelig is voor beïnvloeding door radicale moslims. Die verdenking is volgens hem onterecht. De vrouw heeft bezwaar gemaakt tegen de schorsing.

Beveiligingsbeelden

"In het verleden was de broer van haar man getrouwd met een vrouw die een verklaring heeft afgelegd tegen de terroristische Hofstadgroep", zegt advocaat Michael Ruperti. "Volgens de MIVD had ze dit kunnen weten en moeten melden. Maar zij zegt dat ze het niet wist."

De 26-jarige vrouw uit Den Haag werkt sinds 2007 voor de Koninklijke Marechaussee. Ze begon als beveiliger van de koninklijke familie en werd later lid van een antiterreureenheid op Schiphol. Eind vorig jaar begon de MIVD een nieuw onderzoek toen ze mocht werken in de ruimte waar alle beveiligingsbeelden van Schiphol binnenkomen.

Gebed

Ze werd drie keer door de MIVD ondervraagd. Die gesprekken gingen volgens haar bijna alleen maar over de islam. "Ze vroegen hoe ik mijn hoofddoek draag, maar dat wisten ze al", zegt ze. De e-mail van de vrouw werd getapt en ze werd geobserveerd.

Collega's weten volgens de vrouw dat ze moslima is en op de luchthaven een eigen plek heeft om te bidden. Advocaat Ruperti wijst erop dat collega's alle vertrouwen in haar hebben.

Ze zegt dat haar gebed vijf minuten duurde en haar werk altijd voor ging. "Als ik bijvoorbeeld Geert Wilders van Schiphol naar de snelweg moest begeleiden, deed ik het gebed later", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl