NOS NieuwsAangepast

Einde mijnstaking Zuid-Afrika

De meeste stakende mijnwerkers in Zuid-Afrika zijn weer aan het werk gegaan, na een nieuw loonbod van de werkgevers. Een woordvoerder van de Nationale Mijnwerkersbond, de NUM, zegt dat de werknemers het bod van een loonsverhoging van 8 procent hebben geaccepteerd. De NUM had een loonsverhoging van 60 procent geeist; de werkgevers boden 6 procent.

Bij vier van de zeven bedrijven wordt weer gewerkt. De NUM is nog bezig met het voorlichten van de werknemers van de andere bedrijven. De Nationale Mijnwerkersbond vertegenwoordigt ongeveer 65 procent van de 120.000 mijnwerkers.

Einde in zicht

Nu de meeste van 80.000 mijnwerkers hun staking hebben beëindigd, lijkt het einde van de staking in zicht. Eigenaren van goudmijnen hadden gewaarschuwd dat een lange staking ertoe zou kunnen leiden dat mijnen gesloten zouden moeten worden, waardoor duizenden hun baan zouden verliezen.

De staking begon afgelopen dinsdag. Aanvankelijk deden ruim 100.000 werknemers mee, in de mijnindustrie, maar ook onder meer in de bouw, de autoindustrie en bij de posterijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl