NOS NieuwsAangepast

Strijd om Culturele Hoofdstad 2018

De Nederlandse stad die in 2018 de titel Culturele Hoofdstad van Europa mag voeren, wordt vanmiddag bekendgemaakt. Drie steden zijn nog in de race: Leeuwarden, Maastricht en Eindhoven.

Een jury overhandigt rond 17.00 uur een advies aan Minister Bussemaker van Cultuur.

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mag Nederland, samen met Malta, een stad aanwijzen.

Maastricht profileert zich als typisch Europese stad met het motto 'Europa Herontdekt'. Het programma richt zich op taal, de toekomst en de Europese identiteit. Er is 80 miljoen euro voor de plannen gereserveerd.

Hoge werkloosheid

Eindhoven profileert zich als de stad van de toekomst, met de nadruk op ontwikkeling en design. Het plan is om allerlei proeftuinen voor cultuur te creëren. De stad heeft het duurste plan van de drie steden: het budget is 135 miljoen.

Leeuwarden, de kleinste van de drie, stelt zich op als underdog. De stad bepleit dat de regio de titel nodig heeft vanwege de lage opleiding van de inwoners en de hoge werkloosheid. In de plannen legt de stad de nadruk op gemeenschapszin en de verbinding tussen cultuur en natuur. De kosten voor dit plan: ruim 56 miljoen euro.

Eerdere Nederlandse steden die de titel kregen zijn Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001). Het programma is bedoeld als impuls voor de stad: er wordt in de stad geïnvesteerd, en de cultuur en de geschiedenis van de stad worden belicht en internationaal op de kaart gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl