NOS NieuwsAangepast

"Schadevergoeding is voor later"

Advocaat Zegveld vindt het nog te vroeg om te praten over een schadevergoeding voor de nabestaanden van de drie omgekomen moslimmannen in Srebrenica in 1995. "Dat is voor later. Vandaag is het geen onderwerp van gesprek", zegt ze.

Zegveld voegde eraan toe dat geen bedrag in de buurt komt van het belang van het oordeel van de Hoge Raad, dat de Staat der Nederlanden aansprakelijk is voor de dood van de drie mannen. Ze werden door Bosnische Serviërs gedood nadat Dutchbat-militairen hen van hun compound hadden gestuurd.

Verantwoordelijk

"We hebben hier elf jaar voor gevochten en uiteindelijk is de Hoge Raad heel duidelijk: degene die de handeling verricht, is verantwoordelijk. Dat is Den Haag en niet New York, waar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties staat.''

De nabestaanden van de drie vermoorde moslims vielen elkaar huilend in de armen na de uitspraak.

Balkan

Op de Balkan is het nieuws uit Nederland ook gevolgd. Volgens correspondent Joost van Egmond vragen mensen in Bosnië zich vooral af wat de gevolgen zijn van het arrest. "In drie gevallen staat nu vast dat Nederland aansprakelijk is, maar men wil weten hoe het zit met die duizenden andere doden die vielen in Srebrenica."

Het ministerie van Defensie in Den Haag gaat het arrest uitgebreid bestuderen en komt daarna met een reactie.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi is blij dat de Hoge Raad het eerdere vonnis van het gerechtshof heeft bekrachtigd. De organisatie vindt het belangrijk dat de Nederlandse regering nu ook excuses aanbiedt aan de nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl