NOS NieuwsAangepast

Treinkaartje wordt 3,4% duurder

Treinkaartjes worden volgend jaar 3,4 procent duurder. Twee procent daarvan is inflatiecorrectie. Daarnaast moeten reizigers gaan meebetalen aan onder meer de hogere gebruiksvergoeding die de NS voor het spoor kwijt is.

Reizigersorganisatie Beter OV vindt het een slechte zaak dat de hogere gebruiksvergoeding volgend jaar aan de reizigers wordt doorberekend, omdat de NS die pas in 2015 moet betalen.

Volgens de NS wordt slechts het kabinetsbeleid uitgevoerd. "Alle vervoerders in Nederland hebben met de hogere gebruiksvergoeding te maken, dus niet alleen wij. De NS kiest ervoor om de extra kosten geleidelijk door te berekenen, zodat reizigers niet in een keer vier procent extra hoeven te betalen", zegt een woordvoerder.

Een ander deel van de prijsverhoging wordt gebruikt om het dubbele opstaptarief te compenseren. Dat moet betaald worden als mensen met verschillende vervoerders reizen. Volgens Beter OV mag de reiziger niet opdraaien voor het feit dat spoorvervoerders zich rijk hebben gerekend met het dubbele opstaptarief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl