NOS NieuwsAangepast

"NSA kraakt veilig internetverkeer"

De geheime diensten in de VS en Groot-Brittannië kunnen versleutelde e-mails eenvoudig kraken. Ook kunnen ze bij beveiligde bankgegevens en medische informatie van patiënten op internet. Dat staat in een gezamenlijk artikel van The Guardian, The New York Times en de website ProPublica, die zich baseren op gegevens van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Volgens het artikel kunnen de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en de Britse GCHQ op verschillende manieren algemeen gebruikte beveiligingsmaatregelen kraken, omzeilen of beïnvloeden. De diensten zouden niet in staat zijn om alle versleutelingsprogramma's te kraken.

Slotje

Door het versleutelen van bestanden kunnen gegevens op internet worden beveiligd, bijvoorbeeld bij online betalen en het uitwisselen van medische gegevens. De internetgebruiker herkent een beveiligde verbinding onder meer aan een slotje op het scherm en de letter 's' na de combinatie http.

Uit de stukken van Edward Snowden blijkt volgens het artikel dat inlichtingendiensten die beveiligde gegevens wel degelijk kunnen zien en beïnvloeden.

Kwart miljard dollar

De NSA zou ook afspraken hebben met grote softwarebedrijven en internetproviders om met opzet kwetsbaarheden in programma's te bouwen, zodat de encryptie altijd kan worden omzeild. Daar zou de NSA jaarlijks een kwart miljard dollar aan uitgeven.

Volgens de twee kranten en de website zijn ze door de betrokken inlichtingendiensten gevraagd niet te publiceren over de gegevens die ze van Edward Snowden kregen, omdat doelen van de NSA en GCHQ nu mogelijk overschakelen op andere beveiligingsprogramma's. Maar The Guardian, New York Times en ProPublica schrijven dat ze een publiek debat over deze kwestie zwaarder vinden wegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl