NOS NieuwsAangepast

Huis aarzelt over Syrië-aanval

Een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is vooralsnog tegen een militaire aanval op Syrië. Uit gegevens van de Amerikaanse zender ABC blijkt dat 63 parlementariërs tegen gaan stemmen en 23 voor. Van de ruim 160 twijfelaars neigt het overgrote deel naar 'tegen'. Van 189 afgevaardigden is niet bekend wat hun overpeinzingen zijn.

Het beeld is anders dan in de Amerikaanse Senaat. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken steunde afgelopen nacht een motie voor ingrijpen in Syrië, al gebeurde dat "met de hakken over de sloot", zegt NOS-correspondent Wessel de Jong. Van de zeventien senatoren stemden er tien voor ingrijpen; zeven waren tegen. Later stemt de hele Senaat over de motie.

"In het Huis van Afgevaardigden ziet het er veel slechter uit", zegt De Jong. "Je moet behoorlijk je best doen om daar iemand te spreken die vóór ingrijpen gaat stemmen."

Gewetenskwestie

Anders dan in de Senaat hebben de Democraten geen meerderheid in het Huis. Wel steunt de voorzitter van de Republikeinen in het Huis, John Boehner, het plan van president Obama om in te grijpen in Syrië.

Voor het besluit over Syrië geldt in tegenstelling tot andere stemmingen geen partijdiscipline. "De leiding van zowel de Democraten als de Republikeinen vindt dit een gewetenskwestie. Ze vinden het niet gepast om de gebruikelijke discipline te handhaven. Iedereen moet handelen naar zijn of haar geweten", zegt onze correspondent. Daardoor is er ook in Obama's Democratische kamp veel tegenstand.

Steun

Op Capitol Hill is het dezer dagen een komen en gaan van voor- en tegenstanders van ingrijpen. Er worden hoorzittingen gehouden, deels achter gesloten deuren. "Je hoort daar weinig nieuws", zegt De Jong. "Maar toch kunnen bij die besloten zittingen mensen van mening veranderen. Er moet nog veel gebeuren, maar het is te vroeg om te zeggen dat Obama geen meerderheid krijgt."

Het Huis van Afgevaardigden stemt op zijn vroegst maandag over een aanval op Syrië. Toch kan het bij een 'nee' alsnog tot een militaire aanval komen. "Obama heeft altijd gezegd: ik ga op zoek naar steun", benadrukt De Jong, "niet naar toestemming."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl