NOS NieuwsAangepast

Komen de Moslimbroeders eraan?

De Raad van de Egyptische Gemeenschap in Nederland heeft de Tweede Kamer per brief opgeroepen te voorkomen dat de Moslimbroederschap een kantoor in Nederland opent. De directe aanleiding is een bericht in de Egyptische krant Youm7.

Youm7 meldde enkele dagen geleden dat de Moslimbroederschap een kantoor gaat openen in Amsterdam. Er zou al een oprichtingsvergadering zijn geweest in een niet met name genoemde moskee. Bronnen binnen inlichtingendiensten en de diplomatieke wereld twijfelen overigens ernstig aan het waarheidsgehalte van het artikel.

Vanuit het kantoor moet de zaak van de Broederschap internationaal onder de aandacht gebracht worden. Vandaar ook de keus voor Nederland. Hier huist het Internationaal Strafhof en bij dit hof zouden ook zaken tegen de Egyptische regering aangespannen moeten worden.

Bron

Vanuit de nieuwe vestiging moet ook de publieke opinie in Europa worden beïnvloed, meldt Youm7. Ook zou Amsterdam volgens de krant een betere locatie zijn om bijeenkomsten voor leden van de Moslimbroederschap uit Europa te organiseren dan Londen.

De komst van een officieel kantoor van de Moslimbroeders zou Nederland in een lastig parket brengen. De Moslimbroederschap staat niet op de lijst van verboden terroristische organisaties en een vestiging is juridisch moeilijk tegen te houden. Ook zou Nederland door de komst van een officieel kantoor het risico lopen dat de spanningen in Egypte hier geïmporteerd worden.

Het is echter zeer de vraag of er een kantoor in Nederland komt. De bron voor het artikel is anoniem. En Youm7 staat bekend als een krant die onomwonden de kant van het leger heeft gekozen. De krant blijkt bovendien al eerder verhalen gepubliceerd te hebben die onjuist waren, zoals het bericht dat Egyptische Kopten voor Nederland geen visum meer nodig hebben.

Hoax?

Net als het verhaal over de komst van het kantoor van de Broederschap, was dit bericht afkomstig van een correspondent in Nederland. In kringen van Moslimbroeders in Nederland is het verhaal dat hier een kantoor wordt geopend ook totaal onbekend. "Dit zegt me niets. Ik kan het me ook niet voorstellen'', zegt een van hen.

Daarmee lijkt het bericht in de Youm7 een hoax. De vraag is waarom het bericht de wereld in is gebracht. Volgens bronnen bij inlichtingendiensten past het bericht in de polarisatie die in Egypte plaatsvindt. Door te suggereren dat de Moslimbroederschap een veilige haven zoekt in Nederland, wordt de organisatie in diskrediet gebracht. Immers, het Westen staat er niet goed op bij de gemiddelde Egyptenaren.

De Raad van de Egyptische Gemeenschap in Nederland wil alle wettelijke middelen inzetten om te voorkomen dat de Moslimbroederschap zich in Nederland vestigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl