NOS NieuwsAangepast

Geen obstakels meer voor JSF

De PvdA laat haar verzet tegen de JSF als opvolger van de F16 varen. Volgens goed ingevoerde bronnen in Den Haag is daarmee de kans groot dat het kabinet nog deze maand een besluit neemt over de aanschaf van 35 JSF's.

Kok

Daarmee komt waarschijnlijk een einde aan een discussie die Den Haag al jaren bezighoudt. In 2002 besloot het kabinet-Kok II dat Nederland zou meedoen aan het bouwen van de JSF. Dat hoefde niet zonder meer te betekenen dat Nederland de JSF ook zou kopen.

In de jaren daarna zijn in de Kamer vaak grote vraagtekens gezet bij het project, dat bovendien gepaard ging met voortdurend hoger uitvallende kosten. Regeringspartij VVD was steeds voor de JSF, net als overigens de huidige oppositiepartij CDA. Veel andere partijen waren en zijn tegen.

Kritisch

De PvdA is lang kritisch geweest en stemde in de vorige kabinetsperiode bijvoorbeeld tegen de aanschaf van een tweede testtoestel. In het regeerakkoord van het huidige kabinet van VVD en PvdA staat dat dit jaar de knoop wordt doorgehakt.

Naar verluidt vindt de PvdA de JSF nu de beste straaljager voor de beste prijs. De concurrenten zouden niet hebben aangetoond dat ze beter zijn. Daarom zou de PvdA het onvermijdelijk vinden dat de JSF wordt gekocht.

Rekenkamer

Voor de vervanging van de F16 is 4,5 miljard euro beschikbaar. De kosten van één JSF-straaljager zouden 65 miljoen bedragen, exclusief bewapening en onderhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl