Inflatie licht gedaald

De inflatie is in augustus licht gedaald en bedraagt nu 2,8 procent. Dat is een breuk met de afgelopen maanden, toen de geldontwaarding opliep. In juli steeg de inflatie nog naar 3,1 procent, het hoogste percentage in 5 jaar. Dankzij de prijsontwikkeling van benzine, kleding en vakanties valt het cijfer nu weer lager uit.

Het Nederlandse inflatiecijfer is desondanks nog altijd erg hoog, vergeleken met andere Europese landen. De gemiddelde inflatie in de eurozone is maar 1,3 procent.

Geldontwaarding

Minder inflatie is meer dan welkom, voor zowel consumenten als kabinet. Want inflatie betekent geldontwaarding: je krijgt dus minder voor je euro of je betaalt meer voor dezelfde goederen of diensten. En als je inkomen gelijk blijft, is er dus verlies aan koopkracht.

Een hoge inflatie maakt het leven dus extra duur. In een tijd van economische tegenwind, laag consumentenvertrouwen en oplopende werkloosheid gaan consumenten dan nog meer op de rem staan en daarmee wordt de kwakkelende economie zeker niet vlotgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl