NOS NieuwsAangepast

Export naar Azië afgenomen

De Nederlandse export naar Azië is in het eerste halfjaar afgenomen. Dat blijkt uit berekeningen van het Financieele Dagblad op basis van de nieuwste cijfers van het CBS.

In de eerste maanden van het jaar is de waarde van de export naar zeven Aziatische landen met 9,7 procent gedaald. Het gaat om China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Singapore en Thailand. Sinds 2004 was de waarde van de export naar deze landen met 168 procent gestegen.

Groeivertraging

De krimp van de export naar China blijft nog beperkt, en de export naar Indonesië is zelfs nog gegroeid. Maar de uitvoer naar India, Singapore, Thailand en Zuid-Korea is in de eerste zes maanden sterk teruggelopen, tussen 12 procent en 20 procent.

De afname heeft te maken met de groeivertraging van de Aziatische economieën. In India is de economische groei dit jaar gedaald tot minder dan 5 procent, in China is de groei nog ruim 7 procent. De consumenten in die landen geven minder uit en de bedrijven investeren minder.

Overigens is het belang van de export naar deze landen voor de Nederlandse economie niet zo groot. Minder 2 procent van de Nederlandse export gaat naar China.

Binnen de EU exporteert vooral Duitsland naar China. De helft van de export van de EU naar China komt uit Duitsland. Gisteren werd bekend dat in het eerste halfjaar de waarde van de Duitse export naar China met 5,9 procent is gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl