NOS NieuwsAangepast

Commissie voor ingrijpen Syrië

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft ingestemd met een militaire operatie tegen Syrië. Tien senatoren stemden voor de resolutie en zeven tegen. De voltallige Senaat zal waarschijnlijk volgende week stemmen over de plannen van president Obama.

Hiermee heeft Obama de eerste horde genomen. Hij besloot zaterdag militair ingrijpen in Syrië voor te leggen aan het Congres. De resolutie waar de Senaatsleden nu voor hebben gestemd, betreft een militaire missie van maximaal 90 dagen zonder de inzet van grondtroepen.

Een commissie in het Huis van Afgevaardigden moet zich nog buigen over de kwestie en daarna moet het hele Huis van Afgevaardigden er nog akkoord mee gaan.

Tien landen

Minister Hagel van Defensie schat dat een beperkte militaire aanval op Syrië tientallen miljoenen dollars kost. De bewindsman zei dat tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden over Syrië. Daar probeert de Amerikaanse regering parlementariërs ervan te overtuigen dat het regime in Syrië gestraft moeten worden voor het inzetten van gifgas tegen de eigen bevolking.

Minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat zeker tien landen willen deelnemen aan de Syrië-missie.

Obama zei vandaag tijdens zijn bezoek aan Zweden dat niet hij, maar de wereld een rode lijn heeft getrokken. ''Dat is gebeurd toen de regeringen van bijna alle landen met elkaar afspraken dat het gebruik van chemische wapens verboden is.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl