NOS NieuwsAangepast

"EZ zwakte rapport schaliegas af"

Het ministerie van Economische Zaken heeft ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk gezet om de conclusies in het omstreden schaliegasrapport af te zwakken. Dat vermoedt Milieudefensie. Daarom vraagt de organisatie inzage in de communicatie tussen het ministerie en het bureau via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

''We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico's geeft dan het rapport zelf'', zegt Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie. Witteveen+Bos maakte de samenvatting in opdracht van het ministerie. Het rapport verscheen begin vorige week.

Gasontsnapping

Milieudefensie wijst erop dat in de samenvatting staat dat het risico op een 'blowout' (een ongecontroleerde gasontsnapping) ontbreekt bij schaliegaswinning. ''Maar in het hoofdrapport wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat technische maatregelen om blowouts te voorkomen, kunnen falen'', constateert de organisatie.

Ritsema vindt dat het kabinet en de Tweede Kamer op basis van de samenvatting geen beslissing mogen nemen over ''zoiets belangrijks als het toestaan van schaliegasboringen in Nederland''.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten open te staan voor alle WOB-verzoeken, dus ook voor deze. ''We gaan eerst kijken wat Milieudefensie precies vraagt. Daarna bekijken we of, en zo ja hoe, wij aan het verzoek tegemoet kunnen komen'', zei een woordvoerder.

Onafhankelijk

Daarnaast zei de woordvoerder dat het ministerie onafhankelijkheid belangrijk vindt. Onder meer om die reden is volgens het ministerie voor deze onderzoekers gekozen via een Europese aanbestedingsprocedure.

Momenteel toetst de Commissie voor de milieueffectrapportage de uitkomsten van het rapport. De commissie is een bij wet ingestelde onafhankelijke adviseur. Een van de zaken waarnaar zij kijkt, is of het rapport onafhankelijk tot stand is gekomen. Eind september worden de conclusies bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl