NOS NieuwsAangepast

Geen onderzoek NL glycol in Syrië

Het is op dit moment niet mogelijk om te achterhalen of door Nederland geleverd glycol in Syrië is gebruikt als grondstof voor gifgas. Dat schrijft minister Ploumen op vragen van D66.

In mei werd bekend dat Nederland tot 2010 jarenlang grote hoeveelheden glycol heeft verkocht aan Syrië. Dat zou gebruikt worden voor de productie van antivries, maar het is ook een bestanddeel van mosterdgas.

In een debat over de kwestie zegde Ploumen toe dat ze zou kijken of het mogelijk is te onderzoeken wat er met de glycol is gebeurd. "Die mogelijkheden zijn helaas beperkt", schrijft ze nu.

Verdrag

Syrië is geen partij bij het Chemisch Wapenverdrag en de stof glycol valt niet onder het verdrag. Daardoor is onderzoek door de OPCW, die toeziet op chemische wapens, niet mogelijk.

Bovendien is de Nederlandse ambassade in Damascus door de onrust sinds maart gesloten en is het te onveilig om op dit moment onderzoekers naar het land te sturen, schrijft Ploumen. Als de situatie verandert, kijkt ze opnieuw of een onderzoek mogelijk en wenselijk is.

Sinds mei dit jaar is een vergunning verplicht om glycol aan Syrië te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl