NOS NieuwsAangepast

Zorg over verdwijnen NL uit top-5

Voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het slecht dat Nederland uit de top 5 is gevallen van meest concurrerende economieën. Op de lijst van het World Economic Forum is Nederland gezakt van de vijfde naar de achtste plaats.

"Het is jammer", zegt Wientjes. "Vorig jaar zijn we er voor het eerst met enige verbazing in de top 5 gekomen. Als je ziet dat landen als Duitsland ons voorbij zijn gestreefd, dan is het ook wel begrijpelijk. Maar het is slecht."

De voorzitter van VNO-NCW zegt dat Duitsland zelfs op het dieptepunt van de economische crisis investeerde in innovatie. Daardoor doen de Duitsers het nu beter, denkt Wientjes.

Aardgaspotje

In Nederland werd een bedrag van 500 miljoen euro uit het 'aardgaspotje', dat bedoeld was voor innovatieve projecten, gebruikt om algemene kosten te compenseren. Nederlandse bedrijven merkten dat er niet meer werd geïnvesteerd en dat is volgens Wientjes niet de bedoeling.

Ook verklaart Wientjes de degradatie uit de top 5 door de btw-verhoging en de hogere accijnzen. "Lastenverhoging voor bedrijven en burgers is erg slecht voor het economisch herstel", zegt de VNO-NCW-voorzitter.

Ook de oppositie in de Tweede Kamer reageert kritisch op de val van Nederland uit de top vijf. CDA-leider Buma vindt dat het kabinet zich meer moet richten op sectoren waarin Nederland beter is dan andere landen en dat het niet moet bezuinigen op innovatie. In de ogen van Buma nivelleert het kabinet ten koste van de middengroepen. Hij vindt dat onbegrijpelijk.

Wake-up

D66-voorman Pechtold noemt de ranglijst van het World Economic Forum een "wake-upcall" voor het kabinet. Ook hij vindt dat er meer moet gebeuren aan innovatie. Pechtold herhaalt verder dat de arbeidsmarkt eerder moet worden hervormd.

Minister Kamp zegt in een reactie dat Nederland liever de nummer 5 dan de nummer 8 van de wereld is. Hij benadrukt dat het kabinet inzet op het sterker maken van de economie met resultaat op langere termijn en dat het doorgaat met dat beleid.

Kamp wijst er verder op dat ondanks de bezuinigingen de investeringen in het onderwijs op peil blijven. Volgens hem is het trainen en opleiden van technici een van de grootste prioriteiten van het kabinet. De minister zegt ook dat het topsectorenbeleid gericht is op samenwerking tussen bedrijven, waaronder ook het mkb en kennisinstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl