NOS NieuwsAangepast

Fraude internetbankieren gedaald

De schade door fraude met internetbankieren is in een half jaar tijd met 58 procent gedaald. Consumenten trappen minder vaak in trucs van criminelen. Ook kunnen banken oplichting steeds sneller opsporen.

In de tweede helft van 2012 werd er nog voor ruim 10 miljoen euro gefraudeerd. Dat bedrag is meer dan gehalveerd in de periode erna en kwam de eerste helft van 2013 uit op 4,2 miljoen euro.

Ook het aantal gevallen van schade door skimming is bijna gehalveerd. Bij skimmen nemen criminelen met gestolen gegevens bij geldautomaten buiten Europa geld op. Criminelen wisten met deze methode nog 5,9 miljoen euro op te halen.

Chip

Het misbruik in deze sector loopt terug door de maatregelen die banken hebben genomen. Zo kunnen pinpassen niet zomaar meer in het buitenland worden gebruikt en heeft de magneetchip ruimte gemaakt voor een chip.

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Chris Buijink, is de daling goed nieuws, maar betekent het nog niet dat we achterover kunnen leunen.

Hij benadrukt dat de criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. "Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren."

De NVB zegt ook dat bij de DDoS-aanvallen dit voorjaar geen geld is verdwenen. Sindsdien hebben er geen geslaagde aanvallen meer plaatsgevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl