Kerry: Obama wil geen oorlog

President Obama vraagt Amerika niet om ten oorlog te trekken tegen Syrië. Dat heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken gezegd op een hoorzitting in de Senaat.

De Amerikaanse ministers Kerry van Buitenlandse Zaken en Hagel van Defensie geven tekst en uitleg aan senatoren over het voorstel van president Obama voor een militaire actie tegen het regime in Syrië.

De ministers leggen samen met de hoogste militair van de VS, generaal Dempsey, hun zaak voor aan de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken. Ze proberen de steun te krijgen van de Senaat voor militair ingrijpen in Syrië.

Bewijzen

"Wij zijn hier omdat het regime van president Assad, en alleen het regime van president Assad, met chemische wapens een verschrikkelijke aanval op zijn eigen bevolking heeft uitgevoerd. Dit ondanks meerdere waarschuwing van president Obama, van het Congres, van onze bondgenoten en zelfs van Rusland en Iran", begon minister Kerry zijn toespraak.

Niets doen zou volgens Kerry Assad de kans geven om opnieuw chemische wapens te gebruiken. Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is dat er Amerikaanse troepen naar Syrië gaan.

Volgens Kerry heeft de regering bewijzen dat de regering van Assad de gifgasaanval heeft voorbereid. "Niet één raket is terechtgekomen in gebied dat het regime in handen heeft, niet één", aldus Kerry.

Geloofwaardigheid

Kerry's collega Hagel van Defensie zei (.pdf) dat de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten op het spel staat. "We moeten duidelijk maken dat we het gebruik van chemische wapens niet tolereren." Daarbij wees hij ook op de dreiging van andere landen, zoals Noord-Korea.

Hagel benadrukte dat hij zich bewust is van de kosten en gevolgen die een militaire actie kan hebben. "Maar de VS moet zijn bevolking en zijn nationale belangen beschermen. Dat is onze verantwoordelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl