NOS WielrennenAangepast

Studio Sportdocument: De Tour van Bauke

'De Tour van Bauke', een kijkje achter de schermen bij de Belkin-ploeg tijdens hét sportevenement van 2013. Zaterdag om 22.30 uur op Nederland 1.

Een maand lang altijd en overal camera's. NOS-verslaggever Kees Jongkind filmde het Belkin Pro Cycling Team 24 uur per dag, tijdens de Tour de France.

In en rond de koers, maar vooral op plekken en momenten waar een cameraploeg normaal gesproken niet wordt toegelaten: in het hotel, in de bus, in de ploegleiderswagen en 's ochtends vroeg bij een onaangekondigde dopingcontrole. Van het opstaan tot het naar bed gaan. Van de maaltijden tot de teambesprekingen en van de medische verzorging tot de eenzame uren op een smoezelige hotelkamer.

300 uur materiaal

Het resultaat is spectaculair: 300 uur uniek beeldmateriaal, dat uiteindelijk door Jongkind werd teruggebracht tot een document van 85 minuten.

De film laat van binnenuit zien hoe de Belkin-mannen er onder leiding van 'Bau en Lau' in slaagden het wielrennen in Nederland weer glans te geven. Laurens ten Dam zegt hier in de documentaire over: "Ik hoorde vandaag iemand zeggen dat we de koers weer hebben teruggegeven aan het volk. Dat is wel een heel mooi compliment, na afgelopen winter."

De documentaire geeft een uniek inkijkje in wat zich in Frankrijk achter de schermen heeft afgespeeld op weg naar de topklassering van hun kopman, Bauke Mollema. Alles komt aan bod: de coaching en de tactiek, het materiaal en de medische begeleiding.

Belkin-teammanager Richard Plugge: "We wilden, zonder restricties, de fans het reilen en zeilen binnen een wielerploeg tonen. Met Kees Jongkind en zijn team vonden we een stel professionals die de objectieve rol van 'fly on the wall' uitstekend kunnen uitvoeren in dit voor ons team boeiende jaar. We zijn blij met de samenwerking en hopen dat de film een mooi inkijkje geeft."

Zaterdag, 22.30 uur, Nederland 1

NOS Studio Sportdocument: De Tour van Bauke, wordt zaterdag 7 september vanaf 22.30 uur uitgezonden op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl