NOS NieuwsAangepast

Rellen in Kroatië om tweede taal

Door correspondent Joost van Egmond

In de Kroatische stad Vukovar hebben zo'n duizend mensen gedemonstreerd tegen de invoering van Servisch als tweede voertaal. Gisteravond liepen betogingen flink uit de hand. Morgen zijn er nieuwe demonstraties.

Volgens Kroatische media is de spanning in de stad om te snijden. De mobiele eenheid is in groten getale uitgerukt om tweetalige naambordjes te beschermen. De krant Vecernije Novosti schrijft dat een konvooi met demonstranten op weg naar Vukovar is tegengehouden.

Cyrillisch schrift

Vukovar, dat een groot aantal Servische inwoners telt, probeert al maandenlang het Servisch als tweede taal in te voeren. De Kroatische wet schrijft dat voor. Servisch verschilt inhoudelijk weinig van het Kroatisch, maar wordt geschreven met cyrillische in plaats van Latijnse letters.

De betogers, onder leiding van veteranen uit de oorlog van de jaren 90, zijn mordicus tegen. Servische troepen verwoestten de stad in 1991 tijdens een weken durend beleg, waarbij zo'n 2000 mensen omkwamen. De veteranen zien het cyrillische schrift als een knieval voor Servië. Een flink aantal tweetalige bordjes is inmiddels gesneuveld.

Stapsgewijze invoering

Kroatië telde voor de oorlog honderdduizenden Serviërs. De meeste vertrokken in 1995, toen het Kroatische leger zijn verzet tegen de Kroatische afscheiding van Joegoslavië opgaf. Maar in sommige gemeenten is een flinke Servische minderheid gebleven. Sinds kort wordt daar stapsgewijs het cyrillische schrift ingevoerd, naast het Latijnse.

Maar Vukovar is volgens de veteranen een apart geval. De naam van de stad alleen al is een open zenuw voor zowel Serviërs als Kroaten. De Servische president Tomislav Nikolic veroorzaakte vorig jaar een diplomatieke rel door Vukovar een Servische stad te noemen.

Vervolging

Vorige maand arresteerde de Kroatische politie een man die tijdens een basketbalwedstrijd met een Servische vlag zwaaide, waarop het woord Vukovar in het cyrillisch stond geschreven.

Hij wordt vervolgd wegens aanzetten tot rellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl