NOS NieuwsAangepast

Minder kinderbijslag voor ouder kind

Vanaf volgend jaar wordt de kinderbijslag voor oudere kinderen in stappen verlaagd naar het bedrag voor kinderen tussen 0 en 5 jaar. Het plan maakt deel uit van de versobering van de zogenoemde kindregelingen, die al in het regeerakkoord was aangekondigd.

Het is de bedoeling dat er vanaf 2016 nog maar één kinderbijslagbedrag is. Verder wordt de kinderbijslag juli volgend jaar en heel 2015 niet geïndexeerd. In het kindgebonden budget wordt voortaan een onderscheid gemaakt naar huishoudtype. Alleenstaande ouders krijgen een hoger bedrag.

'Eerlijker'

In het nieuwe systeem blijven er van de elf kindregelingen maar vier over: kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de toeslag voor kinderopvang. Volgens minister Asscher is het nieuwe stelsel eerlijker, eenvoudiger en effectiever en levert het ook een bezuiniging op. Het moet de zogenoemde armoedeval voorkomen: dat is het verschijnsel dat ouders financieel slechter af zijn naarmate ze meer verdienen. Het kabinet wil mensen meer prikkelen om aan het werk te gaan.

De operatie moet op termijn een besparing opleveren van 800 miljoen euro. Asscher heeft de afgelopen maanden met veel partijen gepraat over het plan. Een breder draagvlak dan alleen de coalitie is nodig om het voorstel door de Eerste Kamer te loodsen.

Oppositie

D66 en GroenLinks, die belangrijk kunnen zijn voor een meerderheid, zijn ontevreden. D66 vindt dat er nog steeds te veel wordt bezuinigd op kinderopvang en had liever meer geld gezien voor onderwijs. Ook GroenLinks wil meer investeringen in kinderopvang.

De partij zegt verder dat minima erop achteruit gaan. Het CDA vindt het een nivellerend plan. En de ChristenUnie vindt dat het kabinet gezinnen de rekening van de crisis laat betalen. "Een slecht plan op een slecht moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl