Doden Watersnood opgegraven

De Watersnoodramp vond plaats in 1953»
De Watersnoodramp vond plaats in 1953 ANP

Voor enkele Zeeuwse families wordt na zestig jaar mogelijk duidelijk waar hun familieleden die bij de Watersnoodramp zijn omgekomen, begraven liggen. In de gemeente Schouwen-Duiveland worden vanaf volgende week 32 onbekende slachtoffers van de ramp uit 1953 opgegraven.

Hun DNA wordt opgeslagen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Als er een match is met ander erfelijk materiaal, wordt duidelijk wie het slachtoffer is. Wel moet daarvoor DNA van familieleden van de slachtoffers zijn opgeslagen. Mensen die tijdens de Watersnoodramp een familielid verloren hebben en nooit hebben gevonden, kunnen DNA afstaan bij de politie.

Emoties

Omdat de Watersnoodramp in veel gemeenten nog emoties oproept, wilde de burgemeester van Schouwen-Duiveland eerst weten hoe er in zijn gemeente over de opgravingen wordt gedacht. Hij gaf na overleg met onder anderen een dominee en een oud-directeur van het Watersnoodmuseum toestemming om de lichamen op te graven.

De opgegraven lichamen worden na afname van DNA nog dezelfde dag herbegraven. Familieleden mogen uiteindelijk zelf beslissen wat er met het begraven lichaam gebeuren moet.

Deel deze pagina

Video

DNA-onderzoek slachtoffers Watersnoodramp

Op Schouwen-Duiveland worden vanaf volgende week 32 onbekende slachtoffers opgegraven van de Watersnoodramp. Bij die ramp op 1... februari 1953 kwamen ruim 1800 mensen om het leven. Een aantal van hen is anoniem begraven. Via DNA-onderzoek moet vast komen te staan wie het zijn.

Audio

  • "Nabestaanden Watersnoodramp kunnen zo het hoofdstuk afsluiten" Voor enkele Zeeuwse families komt binnenkort definitief duidelijkheid over het lot van vermisten van de Watersnoodramp. Officieel... zijn er nog 109 vermisten van de ramp van 1953. 32 van hen zijn begraven op Schouwen-Duiveland. Binnenkort worden die graven geopend om DNA te verzamelen. De politie roept familie van vermisten op om ook hun DNA af te staan zodat de slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. Volgens burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland is dit een ingrijpende gebeurtenis voor veel Zeeuwen.
  • Politie wil naam teruggeven aan onbekende overledenen Watersnoodramp De politie gaat in Zeeland alsnog proberen de identiteit vast te stellen van 32 slachtoffers van de Watersnoodramp. Er wordt... daarvoor DNA afgenomen uit de overblijfselen van de onbekende slachtoffers. Daarnaast wordt aan familieleden van vermiste personen gevraagd om ook DNA af te staan. Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid.

Video en Audio

Meer video en audio