NOS NieuwsAangepast

SS-officier Bruins voor de rechter

In Duitsland begint vandaag het proces tegen de Nederlandse SS-officier Siert Bruins. De 92-jarige Bruins wordt verdacht van de moord op een Nederlandse verzetsman in 1944.

Bruins zou verzetsman Aldert Klaas Dijkema in Appingedam in zijn rug hebben geschoten. Bruins spreekt dat tegen. Hij zegt dat hij er wel bij was toen Dijkema werd doodgeschoten, maar ontkent dat hij de trekker heeft overgehaald. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Beul van Appingendam

De zaak tegen de Beul van Appingedam, zoals Bruins wordt genoemd, is een van de laatste zaken tegen oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Anderen zijn al veroordeeld of inmiddels overleden. Ook een handlanger van Bruins, die samen met hem van de moord op Dijkema werd verdacht, is dood.

De voormalige SS-officier Bruins komt uit Groningen maar woont sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. In de stad Hagen, in Noordrijn-Westfalen, had hij enige tijd een tuinbouwbedrijf.

Geen seconde wakker

Eerder sprak Bruins zich uit over zijn werk als SS-er. "Ik heb geen spijt van wat ik in de oorlog gedaan heb, en heb er nooit een seconde wakker van gelegen", zei hij. "Het werd me opgedragen, door mijn meerderen. Het was mijn werk."

In 1979 stond Bruins ook terecht, toen voor de moord op twee Joodse broers. Hij zat er vijf jaar voor vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl