Politici Bonaire vervolgd om fraude

Door correspondent Dick Drayer

Twee politici op Bonaire worden vervolgd wegens fraude en corruptie. Op 25 november moeten oud-politicus Ramonsito Booi en huidig gedeputeerde van Economische Ontwikkeling Burney El Hage voor de rechter komen.

Booi wordt verdacht van valsheid in geschrifte, El Hage wordt vervolgd vanwege hypotheekfraude. De twee worden bijgestaan door de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops.

Zwartboek

Aan de rechtszaak tegen de politici gaat een jarenlang onderzoek van het Openbaar Ministerie vooraf, dat begon nadat de Stichting Behoorlijk Bestuur van het eiland in 2007 een zwartboek had gepubliceerd over corruptie op Bonaire.

In eerste instantie wilde de rechtbank de zaak niet in behandeling nemen. Het OM zou teveel tijd nemen om een aanklacht in te dienen, waardoor de belangen van de verdachten onnodig zouden worden geschaad. Nadat de Stichting Behoorlijk Bestuur in beroep was gegaan, werd het onderzoek vorig jaar hervat.

Sunset Beach Hotel

De aanklacht tegen Booi draait om transacties rondom het Sunset Beach Hotel op Bonaire. Booi was destijds eilandraadslid, Statenlid, adviseur van het Bestuurscollege en leider van de Christendemocratische UPB (Union Patriótiko Boneriano). Volgens het OM heeft hij in die tijd voor meer dan een half miljoen gulden buitgemaakt door te sjoemelen met papierwerk.

El Hage zou hebben gefraudeerd met de hypotheek van zijn woning op Bonaire. Bij de aanvraag daarvan zou hij onjuiste of onvolledige informatie aan de banken hebben verstrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl