NOS SportAangepast

Braas vijfde, achten ver van podium

Roel Braas is op de WK roeien in het Zuid-Koreaanse Chungju vijfde geworden in de skiff. De Breezander evenaarde de prestatie van Dirk Lippits, die in 2002 als laatste Nederlander de skiff-finale wist te bereiken.

De 26-jarige Breezander ging het traagst van start, maar maakte aan het eind van zijn race nog een plaats goed. De Tsjechische topfavoriet Ondrej Sinek eiste voor de verrassende Angel Founier-Rodriguez uit Cuba en Marcel Hacker de titel op.

Inge Janssen, na Irene Eijs (1994) weer de eerste Nederlandse skiffeuze in een WK-finale, werd zesde. De 24-jarige debutante gaf ruim elf seconden toe op de ongenaakbare Australische winnares Kim Crow.

Achten ver van podium

De achten konden zich ook niet in de strijd om de medailles mengen. Sjoerd de Groot, Ruben Knab, Gerbren Spoelstra, Thomas Doornbos, Vincent van der Want, Boudewijn Roëll, David Kuiper, Govert Viergever en Peter Wiersum (stuurman) legden beslag op de vijfde plaats.

De wereldtitel ging naar de Britten die olympisch kampioen Duitsland een draai om de oren gaven.

De dames-acht met Marleen Verburgh, Kyra de Vries, Aletta Jorritsma, Janneke van der Meulen, Kirsten Wielaard, Dominique van der Pauw, Rosa Bas, Heleen Boers en stuurvrouw Jonna de Vries werd zesde op Tangeum Lake. Het bereiken van de finale was voor de wat haastig gevormde jonge ploeg al een opsteker.

De titel ging, zoals verwacht, met overmacht naar de Amerikaansen. Zij bleven Roemenië en Canada met twee seconden ruim voor.

Sterk WK Oranje

Ondanks de licht teleurstellende slotdag op de WK was de tevredenheid bij de Nederlandse roeidelegatie groot.

Na een paar magere jaren behoort Oranje met twee gouden (vier-zonder-stuurman en de niet-olympische lichte dubbelvier bij de dames), brons in de twee-zonder- stuurman en liefst negen finaleplaatsen op olympische nummers immers weer tot de grote roeinaties.

Nederland, dat in Chingju met veertien boten vertegenwoordigd was, eindigde als zesde in het medailleklassement. De twee wereldtitels betekenden bovendien een evenaring van de beste prestatie ooit. Ook de WK's van 1989 en 2007 leverden twee keer goud op.

"Doel voor de WK was met minimaal 50 procent van de ploegen op de olympische nummers top-5 te roeien en met 80 procent in de top-8. Die doelen zijn gehaald", wist technisch directeur Hessel Evertse. "Het is een ploeg met perspectief en de sfeer is goed. Ik kijk tevreden terug op de WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl