NOS NieuwsAangepast

"Terugtrekkende beweging Obama"

Met het besluit om de voorgenomen aanval op Syrië voor te leggen aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden maakt president Obama een "flinke terugtrekkende beweging", reageert Amerika-deskundige Willem Post.

"Hij heeft het kennelijk niet aangedurfd om nu al actie te ondernemen", zegt Post. "In plaats van een militaire confrontatie kunnen we de komende tijd rekenen op een politiek gevecht."

Oorlogsmoe

Het staat daarbij niet vast dat de president het Congres achter zich zal weten te krijgen. Volgens correspondent Wouter Zwart is met name het Huis van Afgevaardigden kritisch.

De afgelopen tijd nam niet alleen bij de Republikeinen, maar ook bij Obama's eigen Democratische partij de kritiek op zijn optreden toe. De Democraten zijn "oorlogsmoe" na de ervaringen in Afghanistan en Irak, concludeert Post.

Cameron

Een grote politieke tegenvaller voor de president was verder dat zijn Britse bondgenoot Cameron er niet in slaagde om het Lagerhuis achter zich te krijgen. Ook de route via de VN-Veiligheidsraad liep dood. Post: "Er is eigenlijk internationaalrechtelijk geen goed argument om dit door te zetten."

Waarschijnlijk is het eerste debat over Syrië in het Huis van Afgevaardigden. Daarna volgen traditiegetrouw de discussie en stemming in de Senaat. Gezamenlijke vergaderingen zijn er volgens Post alleen in noodsituaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl