NOS NieuwsAangepast

Nieuw betaalmiddel in Rotterdam

In Rotterdam-Zuid kunnen mensen vanaf dinsdag met een ruilmunt 'betalen', die de zuiderling wordt genoemd. Eén munt is ongeveer een half uur tijd waard. Bewoners kunnen er andere bewoners mee inhuren voor bijvoorbeeld een pianoles of het bereiden van een maaltijd.

De initiatiefnemers van de zuiderling hopen dat meer bewoners in Rotterdam-Zuid met elkaar in contact komen en dat talent van de bewoners wordt gestimuleerd. "Met dit initiatief creëren we meer geluk en meer welvaart op Rotterdam-Zuid, doordat mensen meer met elkaar gaan doen", zegt de organisatie achter de zuiderling.

Noppes

Zuiderlingen kunnen worden overgemaakt via een sms en ook is er een biljet van één zuiderling gemaakt. Op de website van de zuiderling worden tips gegeven waaraan zuiderlingen kunnen worden uitgegeven. Volgens de organisatie kan dat onder meer voor het ophangen van een schilderij, het knippen van de heg of voor hulp bij het maken van een CV.

In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en andere plaatsen bestaat al langer een soortgelijk systeem. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld met een noppes gerekend. Er kunnen diensten en producten worden afgerekend met een noppes of met een ster, zoals de munt in Utrecht heet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl