NOS NieuwsAangepast

Dino, Bouterses enfant terrible

Door correspondent Harmen Boerboom

De 'zakenreis' die de zoon van de Surinaamse president afgelopen woensdag begon, kan hem duur komen te staan.

Een dag na zijn vertrek uit Paramaribo werd Dino Delano Bouterse (40) op verzoek van het Amerikaanse anti-drugs agentschap DEA in Panama opgepakt en onmiddellijk aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Het is het gevolg van een kien uitgedacht plan van de VS om het 'enfant terrible' van het Surinaamse staatshoofd achter de tralies te krijgen.

Gebrek aan bewijs

Dino, oud-militair en -diplomaat, heeft een discutabele staat van dienst. Hij zat in 1994 al eens in voorarrest voor drugsgerelateerde zaken, maar kwam vrij toen getuigen te elfder ure hun verklaringen introkken.

In 2002 werd uit een magazijn in Paramaribo een grote partij wapens van de Surinaamse inlichtingendienst gestolen. Ze zouden met de Colombiaanse guerrillaorganistatie FARC worden geruild voor cocaïne. Hoofdverdachte was Dino Bouterse, maar hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Hoge positie

Na de vondst in 2004 van een grote hoeveelheid zware wapens in Paramaribo werd de zoon van Desi opnieuw gearresteerd. Deze keer werd hij veroordeeld tot acht jaar cel voor internationale drugshandel en wapensmokkel. Wegens 'goed gedrag' kwam hij al na drie jaar vrij.

De afgelopen jaren verdiende Dino Bouterse officieel zijn geld met het winnen van goud. Zijn concessies liet hij bewaken door de Counter Terror Unit, de presidentiële militaire eenheid, waarin hij door zijn vader op een hoge positie was geplaatst.

Brutaler

Dino's netwerk was groot en vertakt tot in alle hoeken van de Surinaamse maatschappij. Hij was niet bang en soms overmoedig. Zo kreeg hij kort voor zijn aanhouding in 2004 een tip dat hij samen met een compaan met wie hij naar Paramaribo zou reizen, zou worden gearresteerd. Zijn medeplichtige zag af van de reis, maar Dino vertrok en werd gepakt. In zijn cel had hij illegale privileges. Zo kon hij tijdens zijn detentie met een mobiele telefoon zijn zaakjes blijven regelen.

In december vorig jaar opende de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania, samen met Desi Bouterses vertrouweling en Hoofd Nationale Veiligheid Melvin Linscheer, een container-scanner in de haven van Paramaribo. De Amerikaanse diplomaat sprak toen nog zijn lof uit over de inzet die Suriname pleegde bij de bestrijding van de internationale criminaliteit. Maar het stak de Amerikanen ook toen al dat er niet werd opgetreden tegen de steeds brutaler opererende zoon van de president.

Kwetsbaarheid

Voor het imago van Suriname is de actie van de Amerikanen uitermate slecht. Juist nu Desi Bouterse er steeds beter in slaagt om aanzien voor zijn land in de regio te verwerven en zijn eigen blazoen gereinigd te krijgen van bloed en drugs, slaan de Amerikanen toe. En dat gebeurt precies op het moment dat vrijwel alle staatshoofden van Zuid Amerika in Paramaribo bijeen zijn om het voorzitterschap van de regionale samenwerkingsorganisatie Unasur door Suriname in te luiden.

Naasten van Bouterse verklaarden ooit op anonieme basis dat de president zich zeer bewust was van zijn eigen kwetsbaarheid door de activiteiten van Dino. Maar vaderliefde zou hem hebben weerhouden van een tik op de vingers van zijn zoon.

Te grote vis

Voor die tik hebben de Amerikanen nu gezorgd. Dino werd een te grote vis. Hij moet op 9 september opnieuw in New York voorkomen en kan, volgens justitiële bronnen in de VS, levenslang krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl