NOS NieuwsAangepast

"Bruins niet laatste nazi-crimineel"

Naast Siert Bruins is er mogelijk nog een Nederlander in leven die in de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Dat zegt directeur Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum in Trouw.

Volgens hem heeft het Wiesenthal Centrum nieuwe informatie gekregen over een mogelijk nog levende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Wie dat is en wat de beschuldigingen zijn, kan de directeur van het Wiesenthal niet zeggen. Daarvoor is volgens hem meer onderzoek nodig.

De man zou in Nederland wonen en eerder veroordeeld zijn voor misdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Bij verstek

Op de Nederlandse lijst van oorlogsmisdadigers staat de man niet. De 92-jarige Siert Bruins is de laatste Nederlander op die lijst.

Bruins staat maandag in Hagen in Duitsland terecht voor de moord op een verzetsman. In 1979 kreeg Bruins in Duitsland al zeven jaar voor de moord op twee broers. In 1949 werd hij in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld.

Bruins woont sinds de oorlog in Duitsland onder de naam Siegfried Bruns. In Nederland staat hij bekend als het beest van Appingedam. Hij werkte bij de geheime dienst van de SS in Delfzijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl