NOS NieuwsAangepast

VN-inspecteurs weg uit Syrië

De VN-inspecteurs hebben Syrië verlaten. Rond 04.30 uur Nederlandse tijd verlieten ze hun hotel in Damascus, en drie uur later passeerden ze de grens met Libanon. Via de internationale luchthaven van Beiroet vliegen ze nu naar Nederland en New York.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat de inspecteurs mogelijk nog twee weken nodig hebben om vast te stellen of er vorige week bij de strijd in Syrië chemische wapens zijn gebruikt.

De VN-inspecteurs bezochten de afgelopen dagen een wijk in Damascus, waar op 21 augustus honderden en mogelijk bijna 1500 mensen zijn omgekomen. Ze hadden vrijwel zeker gifgas ingeademd. De inspecteurs hebben monsters genomen, met getuigen gepraat en ander bewijsmateriaal vergaard.

Den Haag

Vandaag komen de inspecteurs naar Den Haag. Van daaruit worden de monsters verdeeld over laboratoria in Europa om ze te analyseren.

De Amerikaanse regering zegt het bewijsmateriaal van de VN niet nodig te hebben. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Kerry kunnen de VN-inspecteurs Washington niets over de aanval vertellen dat de VS nog niet weet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl