NOS NieuwsAangepast

Blok: nog veel vragen over pur

Minister Blok voor Wonen vindt dat het TNO-rapport over de gevaren van pur-isolatie "veel vragen onbeantwoord laat". Blok schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er "alle reden is om eventuele gezondheidsrisico's serieus te nemen".

TNO concludeerde na onderzoek in zeventien huizen dat de pur-isolatie daar geen gevaar oplevert voor de gezondheid. De bewoners hadden klachten als geïrriteerde ogen, hoofdpijn, en benauwdheid, en schreven die toe aan het isolatiemateriaal.

Overgevoeligheid

Uit metingen blijkt dat de concentratie van de meeste gevaarlijke stoffen in de lucht niet te hoog is, zegt TNO. Een aantal stoffen kunnen wel tot overgevoeligheidsreacties leiden, maar voor die stoffen is volgens het onderzoeksinstituut bijna niemand allergisch.

Blok schrijft dat de onderzoekers weliswaar geen causaal verband tussen de klachten en de isolatie hebben kunnen vinden, maar dat ze die ook niet hebben kunnen uitsluiten. Mensen die de stoffen dagelijks inademen reageren wellicht anders dan mensen die geen pur in hun huis hebben, denkt de minister.

Voorzorgsmaatregelen

Ook als het pur-schuim niet op de goede manier wordt gebruikt kan dat volgens Blok leiden tot klachten. De GGD acht bij een deel van de klachten de relatie met pur-schuim aannemelijk.

Blok wil dat isolatiebedrijven voorzorgsmaatregelen blijven nemen en de richtlijnen voor het gebruik van pur aanscherpen. Bovendien moet er goede voorlichting komen voor bewoners, vindt Blok, zodat mensen zelf kunnen kiezen of ze de risico's van pur-isolatie accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl