NOS NieuwsAangepast

VS koerst af op militaire actie

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat de VS zich voorbereidt op een beperkte militaire aanval in Syrië. De Amerikanen willen daarmee de chemische aanval van 21 augustus in Damascus vergelden.

Minister Kerry zei dat dat een aanval niet te vergelijken zal zijn met de interventie in Irak, maar dat de aanval een afgerond karakter zal dragen. Kerry zei dat de regering beseft dat de Amerikanen oorlogsmoe zijn en dat de bevolking er niet voor voelt betrokken te raken in een langslepend conflict.

"Sommigen wijzen op het risico om actie te ondernemen", zei Kerry, "maar we moeten ons ook afvragen wat het gevaar is om niets te doen."

Gevoelig bewijs

Leden van het Amerikaanse Congres hebben president Obama laten weten dat ze willen worden geraadpleegd voor de regering militaire middelen inzet. Gevoelig bewijs over de daden van het Syrische leger, dat niet openbaar is gemaakt, is wel ter beschikking gesteld aan de leiders in het Congres, zei Kerry.

Minister Kerry zei vanavond dat Amerikanen overtuigend bewijs hebben van betrokkenheid van het Syrisch regime bij de aanval. Veel bewijs is voor iedereen toegankelijk, zei Kerry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl