VS: Syrië achter chemische aanval

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft gezegd dat de VS duidelijk en sluitend bewijs heeft dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet tegen de burgerbevolking.

Kerry zei dat bij de aanval op 21 augustus 1429 doden zijn gevallen, onder wie 426 kinderen.

Bewijs

De Amerikanen zeggen aan te kunnen tonen dat het Syrische regime raketten met gifgas heeft afgevuurd op gebied dat in handen is van de rebellen en dat de raketten zijn gelanceerd vanaf gebied dat in handen is van het regeringsleger.

Het gebied dat onder vuur werd genomen werd drie dagen voor de aanval geïnspecteerd door functionarissen van het regime.

Vaker gebruikt

Kerry zei in een verklaring in Washington dat vaststaat dat Syrië over de meeste chemische wapens in de regio beschikt, en dat die al vaak tegen de rebellen zijn ingezet.

De minister zei dat niet al het bewijs dat de VS in handen heeft, al is gepubliceerd. Dat materiaal gaat eerst naar de leiders in het Congres, heeft president Obama bepaald. Hij overlegt met het Congres over de reactie van de VS op het gebruik van chemische wapens door Syrië.

Militaire aanval

Obama zet ook het overleg voort over een beperkte militaire aanval met de bondgenoten.

Kerry benadrukte dat ook dat de Verenigde Staten "niet in de Irak-val trappen" door militaire middelen in te zetten, zonder dat er overtuigend bewijs is geleverd. Hij zei dat de Amerikanen nu zullen handelen als zij de tijd daarvoor rijp achten.

De VS wil niet dat de Verenigde Naties de besluitvorming over een militaire reactie verlammen.

Kerry wees erop dat de VN-inspecteurs zich in hun eindrapport niet zullen uitlaten over de vraag wie de raketten heeft afgevuurd, maar alleen ingaan op de vraag of gifgas is gebruikt. Voor de VS is het antwoord op de schuldvraag al gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl