NOS NieuwsAangepast

Britten doen nog niet mee tegen Syrië

De Britse premier Cameron heeft een stemming over een militaire actie tegen Syrië verloren. 285 Lagerhuisleden keurden zo'n actie af, 272 zijn voor. Cameron heeft beloofd dat hij de uitslag zal respecteren.

Dit betekent dat de Britten niet mee zullen doen aan een eventuele actie van de Amerikanen, tenzij er alsnog hard bewijs op tafel komt dat de Syrische regering verantwoordelijk was voor de gifgasaanval van vorige week.

Nederlaag

De uitslag is een uiterst gevoelige nederlaag voor premier Cameron. In eerste instantie zou het Lagerhuis zich voor of tegen militair ingrijpen uitspreken. Onder druk van de oppositie was deze motie al afgezwakt tot een voorlopige uitspraak; later, als alle procedures bij de VN zouden zijn afgerond, zou een definitieve stemming over Britse deelname aan een militair ingrijpen volgen. Zelfs de afgezwakte motie heeft het nu niet gehaald.

Onder vuur

Defensieminister Hammond zei dat het besluit van het parlement schade toebrengt aan de relatie met Washington. Hij verwacht dat een militaire actie ook zonder de Britten door kan gaan.

Hammond ligt zelf onder vuur. In een tv-uitzending beschuldigde hij oppositie-leider Milliband van hulp aan het Assad-regime.

'Geen zekerheid'

Cameron zei tijdens het debat over een mogelijke vergeldingsactie tegen Syrië dat waarschijnlijk niet met zekerheid kan worden vastgesteld wie er voor de gifgasaanval van vorige week verantwoordelijk is.

De oppositiepartij Labour is niet principieel tegen militair ingrijpen in Syrië, maar de partij had meer tijd en betere argumenten nodig voor steun aan een militaire actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl