NOS NieuwsAangepast

Staten VS bepalen softdrugs-beleid

De Amerikaanse staten Colorado en Washington zullen bij hun beleid om het recreatieve gebruik van marihuana toe te staan, niet worden teruggefloten door de federale overheid. Dat heeft de regering toegezegd.

De twee staten hebben hun beleid voorzichtig aangepast en afgewacht hoe de federale regering zou reageren. De federale wetten verbieden het bezit en gebruik van marihuana.

Niet logisch

In december zei president Obama al dat het niet logisch zou zijn als de federale overheid een gebruiker zou vervolgen in een staat die het gebruik en bezit van kleine hoeveelheden marihuana toestaat.

Obama heeft toegegeven dat hij toen hij jong was weleens cannabis heeft gerookt.

"Geen gedoogbeleid"

De toezegging betekent volgens correspondent Wouter Zwart niet dat de federale overheid op termijn het gebruik van marihuana zal gaan gedogen. Het is wel een signaal aan de staten dat ze op dit gebied hun eigen lijn kunnen volgen en niet hoeven te vrezen dat de federale overheid zal ingrijpen.

Op dit moment staan twintig staten en Washington D.C. het medicinaal gebruik van cannabis toe. Het beleid in Colorado en Washington (staat) gaat veel verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl