NOS NieuwsAangepast

Mobiel betalen van start in Leiden

In Leiden kunnen duizend consumenten de komende weken in winkels afrekenen met hun mobiele telefoon. Het gaat om een test van ABN Amro, ING en Rabobank in samenwerking met KPN.

In ruim honderd winkels en horecazaken is apparatuur geplaatst die voor mobiel betalen geschikt is. Consumenten met een NFC-chip in hun telefoon kunnen betalen door de telefoon tegen de betaalautomaat bij de kassa te houden.

"Logische stap"

"Het is een logische vervolgstap in de ontwikkeling van het betalingsverkeer", zegt Erik Kwakkel, Hoofd Toonbank Betalingsverkeer van de Rabobank. "Mensen zijn steeds meer vertrouwd met hun mobiel."

Voor bedragen onder de 25 euro hoeft er bij de proef geen pincode te worden ingetoetst. Bij bedragen boven de 25 euro wel.

Veiligheid

Volgens Kwakkel is mobiel betalen net zo veilig als pinnen. Kwakkel: "100 procent veiligheid kunnen we niet garanderen, maar het is wel heel veilig."

De banken zijn niet de enige die bezig zijn met mobiel betalen. "De banken duiken erop, maar ook de grote internetbedrijven zoals Google met Google Wallet en Apple", zegt internetondernemer Ralph Cohen.

Proef

"En dan heb je nog heel veel startende bedrijven in de wereld die er ook ideeën over hebben. Je zal zien dat het een tijd gaat duren voordat er een standaard komt. Als die er al komt."

De proef loopt tot eind november. De banken beslissen dan individueel of ze met de nieuwe betaalmethode verder willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl