NOS NieuwsAangepast

Britten leveren "Syrië-bewijs"

De Britse regering heeft documenten vrijgegeven van de Britse inlichtingendiensten waarin staat dat het vrijwel zeker is dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de "chemische aanval" van vorige week.

Het Joint Intelligence Committee (JIC) zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het gewapend verzet over chemische wapens beschikt.

De overkoepelende organisatie van Britse inlichtingendiensten schrijft (pdf) dat al eerder is vastgesteld dat het Syrische bewind zeker veertien keer chemische wapens heeft ingezet.

Geen motief

Bij de recente aanval, in een buitenwijk van Damascus, zijn volgens de raad zeker 350 mensen omgekomen. Over het motief van de Syrische regering om op zo'n grote schaal, en op zo'n moment, een chemische aanval uit te voeren, is geen antwoord gevonden.

Gelijktijdig met het rapport van de Veiligheidsraad gaf de regering een advies vrij van de Britse landsadvocaat. Die oordeelt dat een militaire interventie in Syrië om humanitaire redenen niet in strijd is met het internationaal recht, ook als daarvoor geen toestemming is van de VN-Veiligheidsraad.

Debat Lagerhuis

Het Britse parlement komt vandaag bijeen over Syrië. Het Lagerhuis zal sowieso nog geen toestemming geven voor een militaire aanval.

Oppositiepartij Labour is tegen militair ingrijpen zolang het VN-onderzoek nog loopt. Ook vindt Labour-leider Miliband dat de Veiligheidsraad eerst aan zet is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl