NOS NieuwsAangepast

Bond wil onderzoek naar politiechef

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP wil dat er een onderzoek komt naar de benoeming van politiecommissaris Driessen. Anderhalf jaar na zijn aanstelling als projectleider veiligheid bij de wereldtop over nucleair terrorisme in Den Haag bleek dat hij niet door de vereiste screening van de AIVD is gekomen.

,,Hoe kan het dat er pas na anderhalf jaar een integriteitsonderzoek is geweest. Nederland staat weer internationaal te kijk. Dit is slecht voor het beeld van integriteit van de politie", zegt Van de Kamp.

In opspraak

Driessen is teruggetrokken als projectleider vanwege het resultaat van de screening. Er zijn twijfels over zijn integriteit. Ook raakte hij eerder in opspraak bij Europol, waar hij tot 2011 in dienst was.

Volgens de ACP-voorzitter was er veel onbegrip bij politiemensen over de aanstelling van Driessen als projectleider. "Er was grote verbazing dat hij na het incident bij Europol door de toenmalig korpschef van het KLPD werd teruggenomen. Wat hij heeft gedaan, is fraude. Normale agenten waren daarvoor gestraft of zelfs vervolgd'', zegt Van de Kamp.

"Vervelende kwestie"

Minister Opstelten wil niet veel over de kwestie kwijt. Hij noemt het pijnlijk en vervelend dat Driessen onverhoopt is afgehaald van een belangrijke functie. "Hij is een goede man met goede kwaliteiten", aldus Opstelten. "Het is een vervelende kwestie."

Opstelten wil niet zeggen wat de reden is dat de AIVD geen verklaring van geen bezwaar wilde afgeven. "Ik kan niets anders zeggen dan dat hij van zijn functie is afgehaald. Wij treden er niet in," aldus de minister. "Het is altijd pijnlijk, vooral voor de man zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl