NOS NieuwsAangepast

Kabinet niet gevraagd voor "Syrië"

Nederland heeft geen verzoek gekregen van andere landen om mee te doen aan een eventuele militaire actie tegen Syrië. Dat schrijven de ministers Timmermans en Hennis-Plasschaert op vragen uit de Tweede Kamer.

Het kabinet benadrukt nog eens dat het nog geen bewijzen heeft dat in Syrië chemische wapens zijn ingezet en door wie. De ministers schrijven dat Nederland niet met zekerheid heeft kunnen vaststellen dat in Syrië zulke wapens zijn gebruikt. Volgens het kabinet kan het nog wel enkele weken duren voordat de resultaten van het VN-onderzoek bekend zijn.

'Geen bewijs'

Het kabinet vraagt bondgenoten die zeggen dat ze wel bewijzen hebben die informatie zo breed mogelijk te delen, ook met de VN-onderzoekers. Timmermans en Hennis schrijven dat het wel zo goed als zeker is dat de afgelopen maanden en ook vorige week chemische middelen zijn gebruikt, maar volgens het kabinet is er geen onomstotelijk bewijs.

De ministers benadrukken nog eens dat het "VN-spoor" moet worden doorlopen. "Pas nadat is vastgesteld dat er sprake is van het gebruik van chemische middelen, en wie verantwoordelijk is voor dit gebruik, komt de vraag naar een volkenrechtelijk mandaat om in te grijpen aan de orde," schrijven Timmermans en Hennis. Ze vinden inzet van chemische wapens zo ernstig dat er consequenties moeten volgen.

Patriots

Op vragen uit de Kamer over de Nederlandse Patriots in Turkije antwoorden de ministers nog eens dat de Patriots daar staan voor defensieve doeleinden en niet om offensieve operaties te ondersteunen. "Als Turkije actie onderneemt zal het kabinet zich beraden op de consequenties daarvan voor de inzet van de Patriots."

De Kamer debatteert vanmiddag met het kabinet over Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl