NOS NieuwsAangepast

Politiechef niet door screening

Politiecommissaris Tom Driessen is door de korpsleiding van de Nationale Politie teruggetrokken als projectleider van de veiligheidsoperatie rond de Nuclear Security Summit (NSS), volgend jaar maart in Den Haag. Hij is niet door de screening van de AIVD gekomen. Er zijn twijfels over zijn integriteit.

Driessen leidde de afgelopen anderhalf jaar de voorbereidingen voor de wereldtop over nucleair terrorisme. Het wordt de grootste veiligheidsoperatie ooit. Den Haag verwacht 58 wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Obama.

Driessen was onlangs definitief door minister Opstelten benoemd tot Nationaal Commandant van de staf die de top voorbereidt. Dat was ook de aanleiding voor het veiligheidsonderzoek door de AIVD.

In opspraak

Binnen de politie was vorig jaar al kritiek op de benoeming van Driessen als projectleider voor de NSS. Hij nam in 2011 ontslag als tweede man bij de internationale politieorganisatie Europol nadat hij in opspraak was gekomen. Hij bleek in een privémail vertrouwelijke informatie over een sollicitatieprocedure te hebben doorgespeeld aan een oud-collega van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Driessen was tot 2009 hoofd van de Nationale Recherche van het KLPD. In die rol was hij onder meer betrokken bij het onderzoek naar drugshandel door Desi Bouterse. Het gedwongen vertrek van Driessen bij Europol was gevoelig omdat Nederland er juist alles aan had gedaan om een Nederlander op een topfunctie te krijgen.

Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt niet te weten waarom de AIVD weigert een verklaring van geen bezwaar af te geven. De reden dat er nu een veiligheidsonderzoek werd gedaan en niet eerder, is volgens haar omdat Driessen pas recentelijk definitief benoemd is.

Driessen wil niet reageren op het nieuws, laat hij weten via een woordvoerder van de Nationale Politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl