NOS NieuwsAangepast

'Schone luier' niet in aparte wet

Er komt geen aparte wet waarin staat dat bewoners van zorginstellingen recht hebben op een dagelijkse wasbeurt en op een schone luier. Staatssecretaris Van Rijn vindt het verstandiger de bepalingen daarover op te nemen in de nieuwe wet voor de langdurige zorg.

Onder druk van de PVV kwam het vorige kabinet met een wetsvoorstel waarin de wasbeurt en de luier werden geregeld. De Tweede Kamer heeft dat voor een deel al behandeld. Maar het huidige kabinet ziet er niets in en trekt het plan in.

'Om te huilen'

Verschillende oppositiepartijen reageren kwaad op de intrekking van het wetsvoorstel. PVV-leider Wilders zegt: "Oma mag in een vieze luier liggen, dit kabinet is ziek." SP-woordvoerder Leijten vindt het plan "om te huilen" en partijleider Krol van 50Plus noemt het "beschamend".

Van Rijn benadrukt dat hij dezelfde mening heeft over de rechten van bewoners van zorginstellingen als het vorige kabinet. Hij wil het alleen anders regelen. "Dat ik er inhoudelijk een andere opvatting over heb, is grote onzin." Hij wijst er ook op dat de Tweede Kamer eerder heeft uitgesproken het met hem eens te zijn.

Bureaucratie

De ouderenbond ANBO vindt het intrekken van de wet begrijpelijk. De organisatie betwijfelt of de zorg beter zou worden door de wet. Het zou volgens de bond ook kunnen dat de bureaucratie zou toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl