NOS NieuwsAangepast

Samenstelling AEX verandert

Beursbedrijf NYSE Euronext verandert de regels die bepalen of een bedrijf in de AEX-index terechtkomt. Doel is de stabiliteit te verbeteren van de index van 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs.

Voor een bedrijf is een notering in de AEX belangrijk, net als een notering in de Midkap voor middelgrote fondsen. Het is goed voor het imago en het bedrijf blijft goed in beeld bij investeerders. Een notering genereert ook meer omzet in het aandeel, omdat fondsen bijvoorbeeld meedraaien in de mandjes van index-beleggers.

'Free float'

Nu geldt als criterium voor toelating tot de AEX hoeveel er in een fonds gehandeld wordt. Per maart volgend jaar geldt de beurswaarde als belangrijkste criterium en de mate van vrij verhandelbare aandelen, de zogeheten 'free float'.

De aanpassingen moeten voorkomen dat fondsen op basis van hoge omzetten door bijvoorbeeld een hype in de belangrijkste indices terechtkomen, maar daarna helemaal wegzakken.

De aanpassing van de criteria zou ertoe kunnen leiden dat bedrijven als Air France-KLM, Imtech en PostNL uit de AEX vallen en dat bedrijven als Ziggo, Vopak en Boskalis opstomen vanuit de Midkap naar de hoofdindex AEX.

Zo bedraagt de beurswaarde van luchtvaartmaatschappij AF-KLM momenteel 1,8 miljard euro en die van kabelbedrijf Ziggo ruim drie keer zo veel, bijna 6 miljard euro. Postbedrijf PostNL is op de beurs 1,2 miljard euro waard, tankopslagbedrijf Vopak 5,3 miljard euro, ruim vier keer zo groot dus.

Centenfondsen

Verder worden centenfondsen voortaan niet meer toegelaten in de indices van de Amsterdamse beurs. Aandelenfondsen die onder de koers van 1 euro zakken en daar gedurende drie maanden niet bovenuit komen, worden uit de index gewipt. Er zijn momenteel elf van die zogeheten 'penny-stocks'.

De drie belangrijkste indices van de Amsterdamse beurs zijn de AEX voor de grote beursgenoteerde bedrijven, de Midkap voor middelgrote fondsen en de AscX voor de kleine fondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl