NOS NieuwsAangepast

Obama: 'dream' deels uitgekomen

De Amerikaanse president Obama heeft de legendarische toespraak van Martin Luther King uit 1963 herdacht. Het was vandaag precies vijftig jaar geleden dat de dominee de beroemde woorden "I have a dream" uitsprak tijdens de beroemde mars in Washington.

Op de plek waar King zijn toespraak hield, vlak voor het Lincoln Memorial, blikte Obama terug op de gebeurtenis. De president sprak over een tijd waarin het zuiden nog gescheiden toiletten had en het racisme nog wijd verbreid was door het hele land. "Er waren een hoop mensen verliefd op elkaar die niet konden trouwen. Militairen vochten voor vrijheid in het buitenland, maar vonden dat in hun eigen land niet", zei Obama. "Amerika is veranderd, voor jou en voor mij."

Grote uitdagingen

Obama zei dat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging de wereld geïnspireerd heeft. "Omdat ze toen hun marsen liepen, zijn wetten veranderd, het Congres veranderde en uiteindelijk veranderde het Witte Huis. Amerika werd eerlijker en vrijer. Niet alleen voor Afro-Amerikanen, vrouwen, maar ook voor Aziaten, Joden, moslims en gehandicapten."

De president zei dat veel dromen van King inmiddels uitgekomen zijn, maar dat er nog steeds grote uitdagingen zijn zoals sociale ongelijkheid, onrustige binnensteden door etnische spanningen en verschillen in salarissen.

Geïnspireerd

Duizenden keken in de regen naar de herdenkingsbijeenkomst in Washington, waar ook de oud-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter speechten over de beweging die King in gang gezet heeft. "Deze mars en die toespraak, hebben Amerika veranderd", zei Clinton.

Ook bekende Amerikanen als Oprah Winfrey, Forest Whitaker en Jamie Foxx blikten terug op de toespraak van King. Winfrey zei dat hij het land heeft gedwongen om wakker te worden en naar zichzelf te kijken, zodat het uiteindelijk wel moest veranderen. Ze zei dat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging mensen over heel de wereld geïnspireerd heeft.

Om 21.00 uur werd op het podium een grote klok geluid, precies op het moment waarop King in 1963 zijn toespraak besloot met de mededeling: Let freedom ring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl